Svatební hostinu bez svatebního dortu si zkrátka a dobře nedovede nikdo z nás představit. To, jak svatební dort bude vypadat, je ovšem otázka jiná. O tom, zda budoucí nevěsty s ženichy dávají přednost svatební klasice či podléhají trendům, jsme pro The Wedding Post vyzpovídali Lucii Malou, majitelku Sweet Company Praha, kde vznikají nejen svatební dorty.
Ačkoli většina snoubenců má o svém dortu větší či menší představu, prozraďte nám, jak je to s trendy, pokud jde o svatební dorty?
Ze svých zkušeností mohu říct, že stále převládá klasika v podobě patrových dortů. Extravagance u nás není příliš v oblibě – samozřejmě až na výjimky. Trendem, který se ovšem drží již posledních pár let, jsou cupcakes neboli mini dortíky.
Co však modním trendům podléhá, je vzhled. Mnoho klientů se přiklání spíše k přírodnímu vzhledu, vrací se k původnímu, rustikálnímu… velice populární jsou proto takzvané nahé dorty zdobené například ovocem a živými květinami. S tím souvisí i fakt, že můžeme pozorovat, že se částečně do pozadí dostává marcipán. U zdobení převládá spíše čistý design a jednoduché linie.
A co zdobení? Stále na svatebních dortech nechybí postavičky ženicha a nevěsty?
Jak už jsem říkala, převládá spíše jednoduchý styl. Častou dominantou svatebních dortů jsou živé květiny, které nevěsta zpravidla ladí s výzdobou či svatební kyticí. Ačkoli to není již pravidlo, svatební figurky jsou stále oblíbenou součástí svatebních dortů. Na rozdíl od dřívějších postaviček ovšem převládají moderní podoby. Jednoduchou alternativou jsou například siluety postav nebo nápisy inspirované zahraničím “Mr. & Mrs.”
V dnešní době je řada osob alergických, jak je to u vás s pečením dortů na základě nejrůznějších omezení, ať už se jedná o bezlepkovou dietu či jiná stravovací omezení?
Ať už trpí nevěsta či ženich intolerancí lepku nebo ne, bezlepkové dorty jsou velice populární, i co se týče svatebních dortů. Stravovacím omezením klientů lze do určité míry samozřejmě přizpůsobit i jednotlivé suroviny, ze kterých se daný svatební dort skládá tak, aby si na něm mohli bez problémů pochutnat i novomanželé.
Jaké zakázky máte nejraději? Přinesou Vám zákazníci fotografii nebo Vám spíše nechávají tak říkajíc volné ruce při tvorbě?
Většina zákazníků přichází s fotografií, aby nám ukázali, jaká je jejich představa. Společně pak doladíme veškeré detaily, jako je finální vzhled, velikost dortu, náplně, zdobení a podobně.
Prozraďte nám, jak probíhá celý proces od objednání až po dodání svatební dortu? Jsou případně i nějaké ochutnávky krémů a korpusů?
Pokud má zákazník představu o podobě svého dortu, tak je dobré, aby nám poslal fotografii, nebo se přišel poradit o své představě. Na základě toho jim představíme jednotlivé možnosti korpusů a náplní a připravíme ochutnávku vybraných kombinací korpusů a náplní. Klienti se tak mohou lépe rozhodnout, co bude pro ně to pravé ořechové.
Některé svatební dorty bývají obrovské – jak probíhá finální úprava takového dortu? Musíte jej dokončit až na místě, nebo veškeré dorty od vás odchází hotové do posledního detailu?
Vždy záleží na konkrétním dortu a požadavcích zákazníků. Některé dorty vyžadují, aby byly převezeny po kouscích, kdy se výsledná podoba dortu finalizuje až na místě. Ostatní dorty si zákazníci vyzvedávají u nás, nebo jsou na jejich přání dovezeny na dohodnuté místo.
Oblíbeným trendem posledních několika svatebních sezón jsou takzvané “cupcakes“ – Platí to, i co se týče svatebních dortů? Nebo jsou spíše využívány jako další svatební sladkost?
Dají se využít jako obojí. I zde záleží na tom, co konkrétně snoubenci preferují. Zatímco mini cupcakes jsou oblíbené například jako dezert na svatební hostině i sladkost ve svatebním sweet baru, klasické cupcakes se těší popularitě, coby malé svatební dortíky. V případě svatebních cupcakes samozřejmě nechybí ani hlavní dortík, který novomanželé dle tradice společně rozkrojí.
Prozraďte nám tipy, čím vším je možné obohatit svatební sweet bar?
Co se týče svatebních dezertů, tak mezi oblíbené patří například éclairs neboli francouzské odpalované pečivo s vanilkovým krémem, které se může dozdobit jedlým květem nebo ovocem. Dále na sweet baru nemohou chybět stylové cake pops. Z dalších dezertů jsou aktuálně populární mini i klasické tartaletky, nepečený cheescake do skla nebo profiterol neboli mini větrníčky.
Na závěr nám ještě řekněte, jak dlouho dopředu je dobré objednat svatební dort či se domluvit na sweet baru?
Ideální je měsíc dopředu a více. V klidu tak můžeme probrat veškeré detaily a zvládnout ochutnávky korpusů a krémů.
The Wedding Post děkuje za rozhovor Sweet Company Praha.
Foto: Sweet Company Praha, Facebook, Instagram