Svátek svatého Valentýna se nese ve znamení nekonečné romantiky. Samozřejmě, ne každý ale svátek svatého Valentýna slaví. Někteří dávají přednost prvnímu máji a rozkvetlým stromům. Proč si ale tento den i tak nezpříjemnit společným večerem ve dvou? A co takhle jej pro změnu ještě vylepšit pomocí afrodiziakální večeře?
Špagety s pistáciovou omáčkou a krevetami
Zajímavá kombinace, nasládlá chuť… tomuto pokrmu zkrátka nemůže nikdo odolat!
Co budete potřebovat?
200 špaget
12 ks tygřích krevet
máslo
olivový olej
200 ml smetany ke šlehání
100 g loupaných pistácií
100 ml vývaru
3 – 4 lžíce strouhanky
kúra z 1 pomeranče (ne chemicky ošetřeného)
cukr, sůl
Jak postupovat?
Začněte nejprve tím, že si oloupejte, očistěte a opláchněte krevety. Nechte jim pouze ocásek. Než krevety dostatečně okapou, rozmixujte si spolu se smetanou 3/4 pistácií. Vznikne vám z toho taková pasta, kterou dle chuti osolte nebo popřípadě i lehce přislaďte.
Nyní je na čase dát vařit špagety. A to snad zvládne opravdu každý:)
Zatímco se budou špagety vařit, na rozpálené pánvi se lžící olivového oleje si zprudka opečte krevety (cca 1 – 2 minuty). Poté je zalijte vývarem, přidejte lžíci másla a nechte chvíli vařit. Jakmile se vývar vyvaří, přidejte připravenou pistáciovou pastu a vše promíchejte. Na másle si ještě lehce osmahněte strouhanku.
Jakmile budou špagety hotové, smíchejte je s hotovou omáčkou. Podávejte ozdobené strouhanou kúrou z pomeranče, opraženou strouhankou a nasekanými pistáciemi.
Čokoládová pěna se zázvorem
Sladký, svůdný a netradiční dezert…
Co budete potřebovat?
3 žloutky
1 vejce
2 lžíce cukru
120 hořké čokolády
1 lžíce koňaku
200 ml smetany ke šlehání
zázvor
Jak postupovat?
Tento dezert připravíte během chvíle. Ovšem nezapomeňte, že se potřebuje i nějakou chvíli chladit. Připravte si vodní lázeň a nad párou vyšlehejte žloutky s jedním vejcem a cukrem. Šlehejte, dokud vám nevznikne hustá pěna. Mezitím si rozpusťte čokoládu a vmíchejte ji spolu s koňakem do hotové pěny. Pamatujte, že čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu. Jinak by se vám dobře nespojily. Jakmile směs dobře promícháte, můžete ji vyjmout z vodní lázně. Mezitím si vyšlehejte šlehačku a přibližně její 3/4 lehce vmíchejte do směsi. Hotovou pěnou naplňte skleněné misky a dejte vychladit. Podávejte ozdobené šlehačkou a nastrouhaným čerstvým zázvorem.