Inspirace

Potahovací hmoty: Fondán versus marcipán?

Potahovací hmoty: Fondán versus marcipán?

Je vaším snem mít krásný svatební dort, který bude opravdovou třešničkou na vaší svatbě? Vybrat svatební dort je pro někoho snadný úkol, který si v mžiku odškrtne ze seznamu úkolů. Někomu se však může stát, že se v těch stovkách nejrůznějších příchutí, desítkách druhů korpusů a potahovacích hmot tak trochu ztratí. Nebojte se! Dnes vám prozradíme, nejen jak se vyznat v potahovacích hmotách, ale i zda je lepší fondán nebo marcipán…

Potahovací hmoty: Fondán versus marcipán?Co mají společného?

Potahovací hmoty, ať už marcipán či fondán, jsou základním kamenem při zdobení slavnostních dortů, především pak těch svatebních. Zároveň lze obě tyto hmoty použít k modelování nejrůznějších ozdob, jako jsou kytičky, srdíčka, postavičky a cokoliv, co vás napadne. Fondán i marcipán lze rovněž bez problémů přibarvovat a vykouzlit tak požadovaný odstín – například marsala, který je barvou roku 2015.

Sněhově bílý svatební dort či mandlová chuť?

V případě, že toužíte po sněhobílém svatebním dortu, pak dejte přednost fondánu. Jedná se o cukrový rozvar, který se díky tření a šlehání postupně mění na bílou a dobře tvárnou hmotu. Na první pohled se podobá marcipánu. Na rozdíl od něj ale po vyschnutí ztvrdne.

Marcipán je hojně vyhledáván zejména pro svou specifickou mandlovou chuť. Na výrobu marcipánové hmoty je zapotřebí mletých mandlí a cukru. Aby konzistence byla naprosto ideální, přidává se někdy i mandlový olej, bílek, smetana nebo kukuřičný sirup. Někdy se však můžeme setkat s tím, že jsou mandle nahrazeny levnějším sušeným mlékem a chuť mandlí se docílí pouze mandlovou trestí. Na svatebním dortu by se však rozhodně šetřit nemělo! Pravý marcipán se pozná podle béžové až lehce nažloutlé barvy, kterou má díky mletým mandlím.

Už víte, jakému svatebnímu dortu dáte přednost? Pokud se nemůžete rozhodnout mezi fondánem a marcipánem, volte obojí! Nejprve dort nechte potáhnout marcipánem, čímž docílíte mandlové chuti, a ten ještě potáhněte fondánem, který vám zajistí krásně sněhobílý odstín vašeho svatebního dortu.

Zdroj

O autorovi

The Wedding Post