Vše už máte promyšlené a v tuto chvíli přesně víte, co budete mít na sobě, koho pozvete či kde objednáte dort i cukroví. Už víte ale, co budete podávat hostům k jídlu? Váháte, zda zůstat u tradičního a léty prověřeného menu či zkusit něco spíše modernější? V dnešním článku vám zkusíme nabídnout pár rad a tipů, jak se s tímto ošemetným tématem poprat co možná nejlépe.
Proč zvolit tradiční menu?
Po dlouhá léta se téměř na každé svatbě tradičně podávala šunková rolka s křenem, následoval vývar s játrovými knedlíčky a končilo se svíčkovou omáčkou a brusinkovým terčem. Zůstat u tradičního menu má svoje výhody. Každý na svatbě s tímto menu počítá a většina lidí s tím nemá problém, nemusíte tedy vymýšlet jiné alternativy. Nabízí ho každá restaurace pořádající svatby, a tak s tím nebudete mít žádné starosti. Pokud si ovšem nepotrpíte na tradice a také vám přijde svíčková s pěti knedlíky (zvláště v horkých dnech) zbytečně těžké jídlo, které hosty spíše unaví, zkuste k obědu navrhnout něco ne tak typického. Co si budeme vykládat, po tak těžkém obědě by si každý nejraději dal dvacet, než aby se šel bavit, tancovat či se jinak účastnit svatebního veselí.
I zámecká restaurace dnes myslí na vše a snaží se vyjít svým hostům maximálně vstříc. Proto nabízí i tradiční menu v odlehčené formě, a to s minimem smetany a místo knedlíků si můžete dát například nočky.
Vytvořte originální svatební menu
Pokud jste však chtěli na své svatbě podávat něco moderního, aby hosté zažili opravdový gurmánský zážitek, můžete vyzkoušet následující tipy. Začneme předkrmem, který by měl navodit chuť k jídlu a neměl by být zbytečně velký a sytý, aby se hosté s chutí pustili i do dalších chodů. Příkladem výborného předkrmu může být husí paštika podávaná s brusinkami a opečeným toastem, caprese s baby mozzarellou, v parném létě je osvěžující také parmská šunka se žlutým melounem.
Polévku můžete zvolit taktéž netradiční, jako je například hráškový krém s gratinovaným tofu, francouzská cibulačka či smetanová z lesních hub.
A je tu hlavní chod, dnes se restaurace předhání v různých variacích. Výbornou alternativou svatebního hlavního chodu může být vepřová panenka se švestkovou omáčkou a rozmarýnovými bramborami. V poslední době je v oblibě na svatebních menu také zvěřina. Co byste řekli jelenímu ragú na víně, ke kterému můžete podávat různě upravené brambory či celerové pyré? Jelikož je v posledních letech v módě být vegetariánem, restaurace mají tipy i pro ně. Jako hlavní chod ve vegetariánském menu mohou být gnocchi ve smetanové omáčce s variací z lesních hub či lasagne se špenátem a mnoho dalších.
Při výběru menu si vyberte hlavně takové, aby chutnalo především vám snoubencům. Při větším množství hostů se vám bohužel nikdy nepodaří zavděčit se všem a zpravidla se vždycky najde někdo, kdo vám to zkritizuje.