Svatební menu je pro mnohé jasné už od začátku. Většina párů zatím dodržuje tradiční výběr svatebního menu, a to šunkovou rolku s křenovou šlehačkou a vývar s játrovými knedlíčky. Hlavním chodem zpravidla bývá svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem nebo tradiční vepřo knedlo zelo. Jako dezert se během svatební hostiny podávají svatební koláčky. Tradice jsou pěkné, ale v horkém letním dni bude mít chuť na svíčkovou s knedlíky asi málokdo. V takovém případě určitě vy i svatební hosté oceníte lehčí variantu svatebního menu. Jen tak si můžete být jistá, že se po svatebním obědě ještě někdo zvládne pohnout.
Tipy na netradiční předkrm
Zde záleží především na možnostech kuchyně a kuchařích, kteří vám budou pokrmy připravovat. Proto se s nimi vždy poraďte, co je reálné připravit tak, aby bylo jídlo vždy kvalitní a chutné. Abyste ale měli lepší představu, co všechno se
může na svatební tabuli objevit, přinášíme vám pár tipů. Jako předkrmy z české kuchyně se hodí například škvarková pomazánka s čerstvým domácím chlebem nebo kachní paštika s brusinkami a opečeným toastem. Oblíbený je i italský předkrm bruschetta s rajčaty či krevetový koktejl.
Zapomeňte na vývar
Polévka také nemusí být pouze vývar s játrovými knedlíčky, ale můžete zvolit krémové polévky, jako je například lososový nebo houbový krém. Dopřát si ovšem můžete i chutnou francouzskou cibulačku či voňavou zeleninovou polévku.
Překvapte hlavním chodem
Co se týče hlavního chodu, u toho se taktéž fantazii meze nekladou. V posledních letech se na svatbách začíná objevovat i
zvěřina, kdy snoubenci volí srnčí či dančí speciality. Výborně se na svatební menu hodí také vepřová panenka. Jako přílohu volte variace zeleninových salátů či bramborové pyré, které ocení děti i dospělí.
Sladká tečka
V letních měsících můžete coby svatební dezert zvolit osvěžující vanilkovou zmrzlinu s horkými malinami či lehkou panna cottu. V případě klasické české kuchyně jsou variantou například lívanečky s lesní směsí.
Při výběru svatebního menu zkrátka nechte promluvit vaše chuťové pohárky. U netradičních jídel ovšem počítejte s tím, že ne všichni svatební hosté takové menu ocení. Zvláště pokrmy z ryb a mořských plodů jsou rizikové. Na druhou stranu je to váš velký den, a proto si zvolte takové pokrmy, které budou chutnat především vám.