Kynuté koláčky bez kynutí
Podle tohoto receptu na kynuté koláčky připravíte přibližně čtyři plechy koláčků. Připravte si tak všechny vaše oblíbené náplně. Mezi nejpopulárnější svatební koláčky patří makové, ořechové, tvarohové a povidlové.
320 g hrubé mouky
300 g hladké mouky
400 g másla
2 vejce
60 g droždí
2 lžíce cukru
sůl
8 lžic mléka
vejce na potření
Jak postupovat?
Než se pustíte do samého pečení koláčků, zahřejete si mléko. Jakmile je mléko vlažné, přidejte do něj cukr a rozdrobené kvasnice. Do větší mísy si prosejte mouku a přidejte vejce, špetku soli a na plátky nakrájené máslo. Nakonec vlijte připravený kvásek. Těsto míchejte až do té chvíle, než vytvoříte hladké těsto. Na pomoučněném vále si rozválejte těsto o šířce přibližně 3 – 4 milimetry. Pomocí formičky nebo skleničky vykrajujte středně velká kolečka. Ta naplňte libovolnou náplní a skládejte na pečící papír. Nakonec všechny koláčky potřete rozšlehaným vejcem. Pečte přibližně 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Kynuté moravské koláčky
Tento recept není určen jen pro svatební koláčky. Ze stejného těsta si rovněž můžete připravit vdolky či buchty… třeba k nedělnímu pohoštění 🙂
Co budete potřebovat?
400 g polohrubé mouky
250 ml mléka
180 g cukru krupice
150 g másla
kostka droždí
4 žloutky
vanilkový cukr
špetka soli
300 g tvarohu
hrst rozinek
Jak postupovat?
Zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Přidejte lžičku cukru, špetku soli a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím si do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr a vykynutý kvásek. Dále vmíchejte rozpuštěné máslo a 3 žloutky. Vytvořte hladké těsto, zakryjte jej utěrkou a nechte vykynout. Poté pomocí lžíce vykrajujte z těsta menší kuličky. Vytvořte z nich placičky a naplňte je tvarohovou náplní. Tu připravíte tak, že utřete tvaroh s 50 g cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Můžete přidat i lžičku rumu. Hotové koláčky nechte na plechu ještě přibližně deset minut nakynout. Poté do nich vytvořte důlek, do kterého dejte lžičku povidel. Okraje koláčku potřete rozšlehaným žloutkem. Nakonec koláčky posypte drobenkou, kterou si připravíte z cukru, mouky a másla. Pečte přibližně 30 – 35 minut při 175 – 180 °C.